keskiviikko 3. toukokuuta 2017

KOULUPUKUJA SUOMEEN?


Löysin syrjäisestä laatikosta (yo-lakkia etsiessäni) mun vanhan koulupuvun Uudesta-Seelannista ja sai heti hymyn huulille. Kiitos sinä rakas, joka pelasti minut useilta vaatekriiseiltä kokonaisen vuoden 

Luulen, että jos olisin jatkanut mun opintoja kasvatustieteessä ja hyvinvointialoissa, olisin ehkä kirjoittanut mun kandin tästä aiheesta. Tähän liittyy niin paljon enemmän kuin nämä vaatekappaleet; kaikki taustalla olevat päätökset ja ajatukset niiden takana. 

IMG_1830
Mun koulupuku nro 2 (ja sad face, koska Kisa oli mun paras kaveri ja mulla viimeinen koulupäivä :D)
Miksi käytetään koulupukuja? 

Idea koulupukujen takana on pääsääntöisesti tasa-arvoisuus. Suomi on hyvinvointivaltio eikä meillä ole samanlaisia yhteiskuntaluokkia kuin muualla maailmassa. Monissa kulttuureissa koulussa käynti ei ole itsestäänselvyys ja pukeutuminen on monessa tapauksessa se näkyvä todiste omasta yhteiskuntaluokasta. Toinen syy koulupukuihin on koulun oma leima. Suomessa meidän kouluilla ei myöskään ole suuria eroja, eikä siksi ole parempaa tai pahempaa olla jossain tietyssä koulussa. Pelkästään lukiolla on oma ranking yo-tuloksilla, mutta jokaisella oppilaalla kuitenkin se oma tulos ja kouluilla sama opetussuunnitelma. Oppilaille selitetään, että koulupuvun kantaminen on ylpeys ja edustus, ja kaupungilla näki heti mihin kouluun kyseiset oppilaat kuuluivat. 

On tehty paljon tutkimuksia, ja koulupuku on tutkitusti tuonut mukanaan vähemmän käytösongelmia, parempia akateemisia tuloksia ja vähemmän lintsaamista. Omien kokemuksien pohjalta tulee heti mieleen syitä jotka johtavat tällaisiin tuloksiin!

Mutta oliko sitten tosi kivaa pukeutua perunasäkkiin joka päivä? Mua ei haitannut :D Meillä oli siis aika ruma koulupuku, mutta toisaalta, rumempia oli myös olemassa. Vuoden alussa olin todella innostunut tästä kokemuksesta, mutta samalla olin vähän epämukava hameessa. En voinut liikkua miten huvitti, mutta toisaalta kukaan ei arvostellut mun tyyliä. 
"Meillä oli mufti-day joka kausi jolloin sai luvan pukeutua omiin vaatteisiin (kouluun). Oppilaiden kesken sitä kutsuttiin 'judgement-dayksi' koska kaikki olivat niin epävarmoja vaatteistaan. Kaikki tiesivät kaikkien arvostelevan toisiaan." - Ayla (Uusi-Seelanti)
Moni lintasi mufti-päivinä, ja siksi koulupuvut vähentävät lintsaamista. Oppilas voi tulla kouluun ja näyttää samalta kuin muut ja keskittyä opintoihin. Minuakin jännitti joka mufti-day, joita minulla ehti olla neljä. Jouduimme myös meidän koulussa maksamaan siitä, että sai pitää omat vaatteet :D Jännitti välillä kadullakin vapaa-ajalla, jos törmäisin samassa koulussa oleviin. Kavereiden tyylit olivat mulle tutut, eikä meidän kesken koskaan ollut mikään iso juttu.   

Koulupuku


Millaisia koulupukuja on olemassa? 

Koulupukuja on tosiaan olemassa tuhansia. Jokainen koulu haluaa tietty ainutlaatuisen puvun. Mietin monta kertaa, että millaiset vaatesuunnittelijat ovat oikein joidenkin pukujen takana? Mitä he ovat oikein ajatelleet? :D Meillä oli yksi talvi ja yksi kesä koulupuku. Pahinta oli niinä aikoina kun puku vaihtui kun oli joko liian kylmä tai liian kuuma. Oli myös todella noloa, koska olin kerran unohtanut, että puku vaihtui. Tajusin vasta koulussa, että kaikilla muilla oli kesäpuku... paitsi minulla. Mä ostin mun puvun käytettynä, ja hinnaksi tuli joku 100€, mutta ovathan ne uusina ihan sairaan hinnakkaita! Mutta ei ollut vaatekriisiä aamulla! :D ♥
"Meidän koulupuku oli joko ihan liian kuuma kesällä eikä shortseja saanut käyttää, niin tytöt lyhensivät niitä ja heitä haukuttiin nimillä. Tai sitten puku oli ihan liian kylmä talvella kun joillain ei ollut varaa ostaa oikean väristä takkia. Jotkut perheet joutuivat myös ostaamaan käytetyn, jotka yleensä olivat kuluneita tai liian isoja. Siitä voidaan myös kiusata." - Anita (Uusi-Seelanti)
"Henkilökohtaisesti tykkään niistä! Ei ole vaatekriisiä aamuisin, eikä suurta painetta omasta tyylistä. Koulupuvussa ei tarvitse miettiä, koska kaikki näyttävät samanlaisilta." - Ayla 

Tykkäsin paljon siitä ideasta, että kaikki olivat samanlaisia. Näytti tosi kivalta välitunnilla kun koulupihaa valtasi meri samannäköisiä ihmisiä. Oli myös helppoa vaihtarina olla miettimättä omaa tyyliä. Kaikki saivat mahdollisuuteen tutustua minuun, eikä käsitykseen minusta
"Ihmiset varmasti sanoo, että koulupuku estää näyttämästä oman itsensä, mutta mielestäni koulussa ei ole kyse siitä. Aikuisena on paljon aikaa näyttää kuka oikeasti on." - Anita
Mutta silti oli tapoja murtaa samanlaisuutta. Mustat kengät olivat pakolliset, ja kaikilla sai olla valinnainen koulureppu. Oppilailla oli mahtava tilaisuus lesoilla Billabong-repuillaan, ja merkkikengillä. Ketään ei kuitenkaan kiinnostanut. 


IMG_3467
Mun ensimmäisen koulun koulupuku
Mitäköhän tapahtuisi jos Suomessa käytettäisiin koulupukuja? 
Suomessa pyritään kouluissa toteuttamaan ajatusta siitä, että koulu ja koulutus on kaikille. Kaikki ovat hyväksyttyjä, eikä kiusaamista ole kouluissa missä kaikki saavat olla omat itsensä. Onko täällä joku ihminen joka ei ole koskaan ollut kiusattu tai edes epävarma omista vaatteista suomalaisessa koulussa? :D Tuskin. 

Kokemuksieni perusteella en todellakaan ole koulupukuja vastaan, päinvastoin. En kuitenkaan ole varma, että ovatko ne tarpeelliset Suomessa. Vaihdon aikana näin monta joilla oli epäsiistit kengät ja muovikassi koulurepuksi, eikä sellaista yleensä näe Suomessa.  Monet puhuvat vapaudesta ilmaista itseään, mutta koulun jälkeen on paljon aikaa olla omissa vaatteissa omien kavereiden kanssa. Ulkonäköpaineet koulussa olivat kuitenkin huomattavan vähäiset vuoden aikana, että voisi olla kiinnostavaa kokeilla Suomessa esim. ala-asteella ja miksei yläasteella!

Mitä mieltä te olette tästä asiasta? Pitäisikö Suomessa ottaa käyttöön koulupukuja? 

- Roxy

2 kommenttia:

  1. Mä olisin tykkännyt käyttää koulupukua opiskeluaikoina, ja ihan rehellisesti voisin nytkin käyttää uniformua töissä. Kun pääsin yläasteelta, menin autopuolelle, jossa käytännössä hallipäivinä kaikki näyttivät samalta, kun kaikilla oli sininen asentajahaalari. Nyt, kun työskentelen media-alan toimistossa on hirveän vaikea miettiä, mihin saa pukeutua, jos sattuu tulemaan asiakaskontakteja. Vanhemmat asiakkaat kun eivät katso alternatiivista tyyliä kovin hyvällä.

    VastaaPoista
  2. Deva nog intressant o ha dedä uniforme på, men fö mig räckte nog dedä ena åre :----D Våra kjolar va så jävla kortta, att deva helt hämskt xD

    VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi! ♥